piątek, 26 kwietnia 2013

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

      Jest wiosna i coraz częściej możemy spotkać w sklepach truskawki. Polecam więc przepis na pyszne i cudownie pachnące muffiny z truskawkami. Dietetyczne bo na jogurcie i bardzo wilgotne, pomimo tak gęstego ciasta. Sycą i cieszą. 
      Przepis znaleziony na blogu Pozlepiane i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

      Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wrzucamy składniki suche i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy, wcześniej wymieszane, składniki mokre. Mieszamy do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. 
     Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Mniej więcej po jednej łyżce na każdą babeczkę. Powinno wyjść ok. 16 sztuk.
     Truskawki myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wcześniej wyłożonym cieście.
     Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. 




środa, 24 kwietnia 2013

GRAHAMKI

      Ostatnio często pieczemy domowy chleb, więc przyszedł czas też  na bułki. Zupełnie przypadkiem znalazłam je na blogu Moje Wypieki (chociaż tam można znaleźć chyba wszystko :) i musiałam je upiec. 
     Grahamki to bułki mojego dzieciństwa. Jak dla mnie to tylko z masłem i serem. Polecam, są idealne. Nawet mój niejedzący chleba synek się skusił. 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki melasy (zastąpiłam 4 łyżkami palonego cukru*)
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3,75 szklanki mąki graham (maka pszenna typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki chlebowej (pszennej typ 650 lub 720)
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag świezżych drożdży
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka  do posmarowania

Przygotowanie:

     W dużej misce umieszczamy drożdże, ciepłe mleko i mieszając dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji zaczynu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
     Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja użyłam miksera ze spiralnymi końcówkami). Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę letniej wody. Powinno być dość zwarte, ale kleiste. Ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1 godziny).
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę lub blat i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rolujemy wałek i kroimy na mniej więcej  90 g części (powinno wyjść ok. 15 sztuk).
     Formujemy podłużne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości. 
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jakiem z łyżką mleka. Pieczemy ok 30 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.




* Palony cukier  (informacja zaczerpnięta ze strony Alkohole Domowe)
     Do garnka (najlepiej z rączką) wsypujemy 4 łyżki brązowego cukru i stawiamy na małym ogniu. Cukier ogrzewamy bez dodatku wody. Wraz ze wzrostem temperatury cukier powoli topi się i ciemnieje, gdy zaczyna wrzeć wydziela się charakterystyczny zapach. Całość bez przerwy musimy mieszać, aby cukier równomiernie się topił i nie przypalał. 
    W momencie, kiedy cukier zaczyna wrzeć, zmniejszany ogień do minimum, odkładamy łyżkę, którą mieszaliśmy topiący (palący) się cukier a zawartość garnuszka ostrożnie wyciągniętą ręką zalewamy odmierzoną wodą - nie patrzymy, co się dzieje w środku garnuszka może pryskać!!! Odmierzoną wodę (50-75 ml) dobrze jest przelać do garnka z dłuższą rączką i za jego pomocą przelać wodę do garnuszka. Wodę należy zaaplikować ostrożnie, ale w miarę szybko. Po ok. 10 sekundach, kiedy rewolucja w garnuszku ustanie zaczynamy ponownie mieszać zawartość tak, aby otrzymać jednorodną substancję. Gęstość karmelu zależy od ilości wody, którą dolejemy.
    Karmel przechowywany w chłodnym miejscu jest trwały i przez dłuższy czas nie ulega zepsuciu.

piątek, 5 kwietnia 2013

JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

      Promocja na suszone pomidory w Lidlu. Takiej okazji oczywiście nie mogłam przepuścić i zakupiłam sobie całkiem spory zapas. Dlatego dzisiaj propozycja na pyszne śniadanie z suszonymi pomidorami. 
      Specjalna dedykacja dla mojej siostry za szybki telefon z informacją o promocji.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 2-3 połówki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie:

      Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę oraz sól. Dokładnie rozbijamy do momentu, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę. 
      Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło (należy uważać, aby się nie spaliło) i wlewamy masę jajeczną. Mieszamy delikatnie, aż jajka się zetną, pod koniec dodajemy pomidory i wykładamy na wcześniej przygotowany talerzyk, alby jajecznica nie wyszła zbyt sucha.
      Najlepiej smakuje z chrupiącym razowym pieczywem.