niedziela, 30 czerwca 2013

TARTA Z CZEREŚNIAMI

     Sezon letni już w pełni, a drzewa czereśniowe uginają się pod ciężarem owoców i kuszą soczystą czerwienią. Szczęśliwi Ci, którzy mają w posiadaniu takie drzewa i mogą sobie chrupać świeżynki prosto z gałązki. Dla nich dzisiaj przepis na tartę z czereśniami pod chrupiącą maślaną kruszonką. 
     U mnie owoce niestety zakupione w sklepie, ale były równie smaczne.

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg czereśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • mąka 

Przygotowanie:

     Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto (można dodać trochę więcej mąki, gdyby się kleiło do rąk) i wkładamy na 30 min do lodówki.
        Czereśnie drylujemy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną do całkowitego jej rozpuszczenia.
   Masło do kruszonki rozpuszczamy, dodajemy cukier i tyle mąki, alby przy zagniataniu powstała kruszonka.
       Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika na ok 5 min. Po tym czasie nakładamy nadzienie, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze 20-25 min. 
      Z podanych wyżej składników zrobiłam jedną tartę o średnicy ok 24 cm, oraz cztery małe tartaletki o średnicy ok 6 cm.