niedziela, 28 lipca 2013

SERNIK WANILIOWY

     Klasyczny, idealnie wilgotny sernik, nie tylko na święta. Świetnie komponuje się z sezonowymi owocami, które nadają mu letniego smaku. Wyjęty z lodówki daje przyjemne ochłodzenie w kontraście do ciepłej kawy. 
     Jeśli po posmakowaniu już wszystkich rodzajów lodów, macie ochotę na coś innego, polecam serniczek!  Oryginalny przepis znajdziecie na Kwestii Samku.

Składniki na ser:

1 kg twarogu
1 szklanka cukru
6 jajek
225 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe

Składniki na spód:

170 g herbatników
80 g masła

Przygotowanie:

     Herbatniki mielimy blenderem lub kruszymy na bardzo drobne kawałeczki (polecam blender). Dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciastem wykładamy wyłożoną papierem tortownicę o średnicy ok 24 cm. Wstawiamy do lodówki.
     Twaróg mielimy (lub kupujemy już zmielony),  mieszamy ze śmietaną. W osobnym naczyniu ubijamy białka z połową cukru, w drugim żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (można użyć ekstraktu z wanilii). Zawartość obu naczyń łączymy z masą serową (użyłam miksera), dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. 
     Pieczemy 70-80 minut w 170 stopniach. Na dno piekarnika wkładamy brytfannę z gorącą wodą. Ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby ciasto pozostało jasne. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.