sobota, 31 sierpnia 2013

KOKOSOWE TIRAMISU

     Pomysł narodził się z powodu zalegających w szafie, lekko podsychających już biszkoptów. Przy okazji zakupiłam nawet serek mascarpone, jednak o likierze amaretto oczywiście nie pomyślałam. 
     Po dokładnym przeglądzie wszystkich szafek i szuflad kuchennych znalazłam trochę wiórków kokosowych i mleczka kokosowego. Kawa i kokos wydało mi się dobrym połączeniem, więc przystąpiłam do improwizacji. 
     Proporcje trochę na oko, a właściwie do smaku. 

Składniki:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 serek mascarpone (chyba 250g)
  • 1 mała śmietanka 30% (200g)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleczka kokosowego w proszku
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

     Kawę zalewamy 1 niepełną szklanką ciepłej przegotowanej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno (moja nie chciała się ubić, więc dodałam śmietan-fixa), dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy mleczko kokosowe i wiórki, ponownie mieszamy. 
     Deser możemy przygotować w naczyniu żaroodpornym lub od razu w pucharkach, albo kieliszkach. 
     Na dno naczynia wykładamy trochę kremu, układamy namoczone w kawie biszkopty i ponownie pokrywamy kremem. Czynność powtarzamy do momentu skończenia się składników, tak aby na górze był krem. Całość możemy zwieńczyć gorzkim kakao lub prażonymi wiórkami kokosowymi. 
     Przed podaniem deser należy dobrze schłodzić, trzymając kilka godzin (nawet całą noc) w lodówce.