poniedziałek, 18 listopada 2013

KRÓWKA

   Chociaż krówkowy szał już chyba za nami, lubię czasami zjeść kawałek porządnie słodkiego ciasta z karmelem. Mięciutki biszkopt i puszysta śmietana idealnie podkreślają słodycz masy krówkowej.

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 350 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody

Wierzch:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 50 g siekanych orzechów nerkowca

     Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej masy. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie ubijaczką lub szpatułką. Ciasto przelewamy na blaszkę o wym 20x25 cm wyłożoną papierem śniadaniowym. Pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry dnem, zdejmujemy blaszkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Zimny biszkopt kroimy na dwie części. Górną część wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
     Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jak galaretkę). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewamy letnią żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładamy na wczesniej przygotowany biszkopt i przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę tak aby masa śmietanowa dobrze zesztywniała.
     Na koniec smarujemy całość masą krówką i posypujemy dowolnymi orzeszkami. Smacznego!



niedziela, 10 listopada 2013

SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH

     Szybka i ciekawa sałatka dla miłośników paluszków surimi. Idealna na niedzielną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli nie zdążysz zjeść od razu to może się okazać, że później może jej już nie być.               
     Oryginalny przepis znaleziony na portalu KobietaPisze.pl

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól

Przygotowanie:

     Paluszki wcześniej rozmrozić. Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu. 
     Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki, paluszki w paseczki. 
     W osobnym naczyniu przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem, dodać posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Można również pominąć tę czynność i wszystkie składniki od razu rzucić do jednej miski i wymieszać. 
     Jako dodatek świetnie sprawdzi się bagietka czosnkowa.