środa, 4 grudnia 2013

MUFFINY CZEKOLADOWE

     Muffiny naprawdę ekspresowe i naprawdę mocno czekoladowe. Ładnie rosną, są wilgotne i długo utrzymują świeżość. Polecam przepis.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 165 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

     Masło roztapiamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. 
     W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Roztopione masło łączymy z mlekiem i jajkami (lekko rozbijamy), a następnie wlewamy do miski. Całość mieszamy łyżką do momentu połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto nakładamy łyżką do przygotowanych wcześniej papilotek, nie więcej niż 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w 180-200 stopniach. 
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
    Z podanych składników wyszło mi 17 babeczek.