Robiłam pierwszy raz i miło mnie zaskoczyła. Zapewne jeszcze nie raz zagości na naszym stole w letnie dni.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 litr kefiru
- 1 mała śmietana 18%
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki gruntowe
- 1-2 dymki
- sok z cytryny
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i kroimy. Zalewamy 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 1-2 łyżki soku z cytryny i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Rzodkiewkę i ogórki (możemy obierać ze skórki) myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę, szczypiorek i koperek również kroimy.
Do przestudzonej botwiny wlewamy kefir i śmietanę oraz wcześniej przygotowane warzywa i mieszamy do całkowitego połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy z gotowanym jajkiem lub młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.