Składniki:
- 1,5 - 2 kg jabłek
- 70 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 cytryny
- 4 łyżki rodzynek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon
Wykonanie:
Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i jak najszybciej skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem, ułożyć ciasno na dnie naczynia, na to posypać rodzynki. Jeśli jabłka są dość kwaśne można posypać je odrobiną cukru (1-2 łyżki).Do stopionego masła wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy wcześniej przygotowane jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok 40 minut. Po tym czasie kawałki jabłek są wyraźnie wyczuwalne, więc jeśli chcecie aby były bardziej uprażone zostawcie je w piekarniku jeszcze na ok 20 min. Trzeba tylko uważać aby kruszonka się nie przypaliła.
Podajemy z lodami waniliowymi lub ze śmietaną, ale solo jest równie smaczny.
wyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuń