środa, 17 października 2012

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

      Prosty i szybki deser, a taki pyszny! W zasadzie robiłam drugi raz w moim życiu, ale na 100 % będą kolejne. Idealny przepis, kiedy nie chce Wam się robić ciasta, bo w zasadzie to deser i ciasto w jednym. Świetny na ciepło, kiedy aromat jabłek i maślanej kruszonki jest niezwykle intensywny, chociaż ja pożeram też na zimno i jest równie smaczny.

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • 70 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Wykonanie:

      Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i jak najszybciej skropić sokiem z cytryny.  Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem, ułożyć ciasno na dnie naczynia, na to posypać rodzynki. Jeśli jabłka są dość kwaśne można posypać je odrobiną cukru (1-2 łyżki). 
      Do stopionego masła wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy wcześniej przygotowane jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok 40 minut. Po tym czasie kawałki jabłek są wyraźnie wyczuwalne, więc jeśli chcecie aby były bardziej uprażone zostawcie  je w piekarniku jeszcze na ok 20 min. Trzeba tylko uważać aby kruszonka się nie przypaliła. 
      Podajemy z lodami waniliowymi lub ze śmietaną, ale solo jest równie smaczny.





1 komentarz:

Serdecznie zapraszam do komentowania.