Składniki na ciasto:
- 2 budynie czekoladowe
- 1 płaska łyżka mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 mała puszka karmelu
- 1 kostka masła
- 1 kieliszek wódki
Składniki na posypkę:
- 200 g ziaren słonecznika
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka masła
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze kilka minut. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Powoli przesiewamy do naczynia z jajkami, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę (25x30cm) i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.Na patelnię wsypujemy składniki na posypkę i smażymy, aż słonecznik się delikatnie zrumieni. Gotowy przekładamy na duży talerz lub tacę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy karmel i wlewamy alkohol. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Jedną część przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem i smarujemy 3/4 wcześniej przygotowanego kremu. Posypujemy połową uprażonego i rozdrobnionego słonecznika. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Posypujemy drugą połową słonecznika.
Najlepsze ciasto ostatnich miesięcy! Polecam!!!
OdpowiedzUsuńWychodzi za każdym razem, polecam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto na swoje wesele, niestety tylko jedną blaszkę. Wszyscy się zajadali i pytali o więcej. Teraz będę je robić na wesele brata.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest na prawdę pyszne:)