Składniki:
- 1 kg kurczaka (udka lub skrzydełka)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W głębokim naczyniu poukładać kawałki kurczaka, polać przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie wymieszać. Całość przykryć szczelnie i włożyć do lodówki na kilka godzin.Piec w piekarniki nagrzanym na 200 stopni przez ok godzinę. Jeśli mamy większe kawałki kurczaka czas należy nieco wydłużyć. Doskonały również pieczony na grillu.
próbowałam - polecam :)
OdpowiedzUsuńWitaj :) Twoje kurczaczki wyglądają fenomenalnie i na pewno znajdą miejsce u mnie na stole dzis na obiad :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń