środa, 10 października 2012

KURCZAK BARBECUE

      Ostatnio w takiej wersji kurczak pojawia się u nas na stole. Zasmakował wszystkim domownikom i nie tylko. To doskonała alternatywa dla zwykłego kurczaka. Jest bardzo soczysty, aromatyczny i delikatnie słodkawy. Ponadto nie wymaga dużo pracy. Wystarczy zmieszać składniki sosu, polać i upiec. Jedyny mankament to czekanie aż się zamarynuje, ale warto poczekać. 

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (udka lub skrzydełka)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:

      Wszystkie składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W głębokim naczyniu poukładać kawałki kurczaka, polać przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie wymieszać. Całość przykryć szczelnie i włożyć do lodówki na kilka godzin. 
      Piec w piekarniki nagrzanym na 200 stopni przez ok godzinę. Jeśli mamy większe kawałki kurczaka czas należy nieco wydłużyć. Doskonały również pieczony na grillu.







2 komentarze:

  1. próbowałam - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Twoje kurczaczki wyglądają fenomenalnie i na pewno znajdą miejsce u mnie na stole dzis na obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do komentowania.