piątek, 12 października 2012

MUFFINY CZEKOLADOWE z kremem budyniowym

      I przyszedł czas na wymarzone muffiny. Długo zastanawiałam się nad smakiem, no i wypadło na czekoladę. Zabierałam się do nich już od dłuższego czasu, no ale najpierw musiałam zakupić odpowiednią formę, potem jeszcze papierowe papilotki no i wszystkie potrzebne składniki do ciasta. Wyszły idealne, mocno czekoladowe i wilgotne, osłodzone delikatnym czekoladowym kremem. Kompozycja ciesząca nie tylko podniebienie, ale też oko. 
     Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga "Śladami słodkiej babeczki", u mnie nieco zmodyfikowany. Przepis na krem z własnego pomysłu. 

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka


Składniki na krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml pełnego mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny


Przygotowanie:

      Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej roztopione i lekko przestudzone masło, mleko oraz jajka. Suche składniki powoli wsypujemy do płynu i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy pokrojoną na małe cząstki czekoladę. 
      Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Należy zwrócić uwagę, aby ciasta nie było więcej niż do połowy wysokości, w przeciwnym razie wszytko się wyleje i efekt będzie raczej marny (sama doświadczyłam). Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut i dopiero wykładamy muffinki z blaszki.
      Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z podaną wyżej ilością mleka i cukrem. Musi wyjść gęstszy i nieco słodszy niż zwykle. Przekładamy do większej miski i chłodzimy do temperatury pokojowej. 
      Masło miksujemy na gładką masę i powoli po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy tak długo, aż krem stanie się puszysty. Na koniec dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej).
      Nakładamy szprycą cukierniczą na całkowicie zimne muffiny i dowolnie dekorujemy.





1 komentarz:

Serdecznie zapraszam do komentowania.