Składniki:
- 70 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka białego cukru
- ok. 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150-200 g gorzkiej czekolady
- 400-500 g śliwek
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Dodać brązowy cukier i tyle mąki, aby po wyrobieniu powstała kruszonka.W misce utrzeć margarynę i zwykły cukier na białą, gładką masę. Dodawać naprzemiennie jajko, część mleka i mąki wymieszanej z proszkiem i kakao. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąkę. Powinno mieć konsystencję ucieranego ciasta np. babkowego.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni. Posypujemy czekoladą połamaną na małe kawałeczki (można też wrzucić do ciasta) i układamy połówki śliwek. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.