niedziela, 14 października 2012

PENNE PO NEAPOLITAŃSKU

      Przepis na ten sos podpatrzyłam kiedyś w akademickiej kuchni, pomiędzy trzema innymi obiadami przygotowywanymi na jednej gazówce. Bardzo często przyrządzali je Włosi z wymiany międzynarodowej. Ich obiad zawsze było czuć na całym piętrze, bo królował w nich czosnek i oliwa. 
      U mnie oczywiście nieco zmodyfikowany, bo dodaję ser mozzarella zamiast parmezanu, ale jakoś mozzarella idealnie mi do tego pasuje. Często kroję w grube kostki i wrzucam do sosu, wtedy tak wspaniale się rozpływa i ciągnie na widelcu. Przyrządzam bardzo często z różnymi makaronami. Dziś w szafie znalazłam penne. 

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub soku
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • ok 200 g makaronu

Przygotowanie:

      Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać cukier i smażyć do momentu zarumienienia. Pomidory obrać ze skórki (najlepiej zalać je wrzątkiem i zostawić na kilka minut) i pokrojone dodać do cebuli wraz z przecierem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i zmieni barwę na ciemnoczerwoną. Posolić do smaku. Zamiast pomidorów i przecieru można użyć puszkę pomidorów w zalewie. 
      Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, spryskać lekko oliwą, polać gorącym sosem i posypać startym serem. Na koniec posypać świeżymi (koniecznie) listkami bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.