Ostatnio odwiedziła mnie mama i jak to moja mama, posunęła mi świetny przepis na piegusek. Przepis natychmiast wypróbowany i rzeczywiście to bardzo praktyczny i smaczny sposób na wykorzystanie białek.
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne bakalie (można pominąć)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka błyszcząca masa. Suche składniki wymieszać i powoli wsypywać do piany delikatnie mieszając. Można miksować mikserem na wolnych obrotach. Na koniec cienkim strumieniem wlać roztopioną i lekko przestudzoną margarynę. Masę przełożyć na wyłożoną papierem formę keksową (lub dwie mniejsze) i piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem lub polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.