środa, 12 września 2012

ZUPA CHIŃSKA

     Zupa powstała na prośbę pewnego zupowego pożeracza. W fazie początkowej był to po prostu kurczak po chińsku z makaronem lub ryżem.
     Jedna z ulubionych zup mojego męża. Tylko w tej zupie może delektować się jego trzema ulubionymi składnikami, które najchętniej dodawałby do każdego dania. Kto zgadnie co to takiego? 

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 1 paczka warzyw chińskich
  • 2 piersi z kurczaka
  • 125 g (1/2 paczki) błyskawicznego makaronu chińskiego lub sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub sosu chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • sól do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia


Przygotowanie:

       Mięso pokroić na małe paseczki i podsmażyć na patelni wraz z przyprawami, wrzucić warzywa i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać do gotującego się wywaru, doprawić sosem sojowym, octem balsamicznym i solą do smaku. Dobrze zagotować całość i wyłączyć.        
      Na koniec wrzucić makaron i odstawić na kilka minut. Gdy makaron zmięknie można podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.