wtorek, 4 września 2012

LODY MALINOWE

Składniki:

  • 4 białka
  • 80 ml wody 
  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 250 g świeżych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Z wody i cukru gotujemy syrop do momentu pojawienia się bąbelków. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop nie przerywając ubijania, aż masa zgęstnieje i stanie się całkowicie zimna (można wstawić miskę do zimnej wody). Ubijamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Umyte maliny skrapiamy sokiem z cytryny i mielimy w blenderze na gładki mus. Na koniec, delikatnie mieszając, łączymy wszystkie składniki i przelewamy do pojemników. Mrozimy ok 6 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.