Składniki:`
- 1 puszka mleka kokosowego
- 400 g śmietanki kremówki
- 100g drobnych wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki likieru kokosowego
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę, wiórki i cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i lekko chłodzimy ( np. wstawiając garnek do zimnej wody ), dodajemy likier i wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo do zamrażarki, aby się baaardzo schłodziły ( ale nie zamroziły).Zimną masę wlewamy do włączonej maszynki do lodów i kręcimy 40 minut. Przekładamy do pojemnika i znów do zamrażarki do całkowitego zesztywnienia.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć lody 15 minut wcześniej, aby lekko odtajały, bo strasznie zamarzają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.