środa, 12 września 2012

LODY KOKOSOWE

      Mega kokosowe lody dla kokosożerców. W smaku idealne, mleczno - egzotyczne. Można polać czekoladą i mamy batoniki bounty w wersji lodowej. Właśnie z tym mi się skojarzyły, gdy jadałam je dziś na śniadanie. 

Składniki:`

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 100g drobnych wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki likieru kokosowego

Przygotowanie:

      Mleko, śmietankę, wiórki i cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i lekko chłodzimy ( np. wstawiając garnek do zimnej wody ), dodajemy likier i wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo do zamrażarki, aby się baaardzo schłodziły ( ale nie zamroziły). 
      Zimną masę wlewamy do włączonej maszynki do lodów i kręcimy 40 minut. Przekładamy do pojemnika i znów do zamrażarki do całkowitego zesztywnienia. 
      Przed podaniem dobrze jest wyjąć lody 15 minut wcześniej, aby lekko odtajały, bo strasznie zamarzają.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.