środa, 5 września 2012

NALEŚNIKI Z DŻEMEM

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • cukier waniliowy
  • mąka
  • sól

Przygotowanie:

        Do miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko. Mieszamy trzepaczką lub mikserem, wsypujemy cukier waniliowy i sól. Na koniec powoli wsypujemy mąkę uważając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Cisto powinno być gęste na tyle, aby dało się je równomiernie rozprowadzić wykonując okrężne ruchy samą patelnią.
       Smażymy na suchej, najlepiej teflonowej patelni. Wlewamy jedną chochelkę ciasta na rozgrzaną patelnię i obracając rozprowadzamy ciasto na całą jej szerokość. Po zarumienieniu przewracamy łopatką drewnianą lub podrzucamy. 
       Podajemy z dżemem lub owocami. Zwijamy w ruloniki lub składamy w trójkąty i polewamy jogurtem lub śmietaną. Możemy także posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.