Składniki:
1/2 kg żeberek lub kości schabowych30 dag dobrej kiełbasy (np. myśliwskiej)
70 dag kapusty kiszonej
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kilka suszonych grzybów
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta tymianku i lubczyku
cukier
sól
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy opłukane mięso (lub kości), kapustę, liście laurowe oraz grzyby. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją lekko opłukać. Wszystko gotujemy do miękkości (ok 2-3 godziny).Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni krótko, po czym wrzucamy cukier (ok 1-2 łyżeczki) i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do momentu zarumienienia się cebulki.
Mięso wyjmujemy z wywaru (do ostudzenia). Wszystkie składniki łączymy razem w garnku, w którym gotowała się kapusta, dodajemy przyprawy i ewentualnie dolewamy wody. Całość jeszcze raz zagotowujemy i dodajemy obrane i pokrojone mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.