Z ziemniakami, ale nie ruskie. Może polskie? Może ukraińskie? Bez twarogu, ale z suszonymi pomidorami, szynką i szczypiorkiem. Maszynka jest, więc pierogowy maraton czas zacząć!
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- gorąca woda
Składniki na farsz:
- 3 większe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 6 plasterków szynki
- 6 suszonych pomidorów
- garść szypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Szynkę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Ugotowane i odcedzone ziemniaki pognieść widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz żółtko. Mikserem (spiralne końcówki) wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę, do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm. Wycinamy krążki szklanką i lepimy pierogi lub używamy sprytnej maszynki do pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.