sobota, 8 września 2012

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI

      Z ziemniakami, ale nie ruskie. Może polskie? Może ukraińskie? Bez twarogu, ale z suszonymi pomidorami, szynką i szczypiorkiem.  Maszynka jest, więc pierogowy maraton czas zacząć!


Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • 3 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 6 plasterków szynki
  • 6 suszonych pomidorów
  • garść szypiorku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

      Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Szynkę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Ugotowane i odcedzone ziemniaki pognieść widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem. 
      Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz żółtko. Mikserem (spiralne końcówki) wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę, do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm. Wycinamy krążki szklanką i lepimy pierogi lub używamy sprytnej maszynki do pierogów. 
      Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z podsmażoną cebulką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.