Składniki:
- 1 kapusta
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- natka pietruszki
- papryka słodka, ostra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty zdejmujemy trzy pierwsze liście z wierzchu i wycinamy twardy środek. Wkładamy do garnka z wodą tak aby kapusta była cała przykryta i wrzucamy liście laurowe oraz łyżkę soli. W czasie gdy
kapusta się gotuje my zajmujemy się przygotowaniem mięsa, pamiętając aby co chwilę zdejmować z kapusty jeden liść.
Do
dużej miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, ścieramy cebulę oraz marchewkę na tarce o dużych oczkach, dodajemy ryż ugotowany na sypko, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy aż składniki się połączą w zwartą masę.
Kiedy kapusta jest już cała ugotowana możemy zacząć zwijać gołąbki. Z liścia ścinamy twardą część, kładziemy czubatą łyżkę mięsa i zawijamy. Najpierw boczne części zakładamy do środka alby powstał prosty pasek, następnie zwijamy go w rulonik. Gołąbki układamy ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zabieramy się do przygotowania sosu.
Z wody, w której gotowała się kapusta, odlewamy ok 1 litra i zagotowujemy dodając przecier pomidorowy, paprykę i doprawiamy do smaku, pamiętając że woda była już słona. Jeśli ktoś lubi można zagęścić sos łyżką mąki rozmieszanej w 0,5 szklanki zimnej wody.
Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki w wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę. Jeśli nie chcemy aby zarumieniły się zbyt mocno wystarczy przykryć pokrywką albo folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.