wtorek, 4 września 2012

GOŁĄBKI

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • papryka słodka, ostra
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

       Z kapusty zdejmujemy trzy pierwsze liście z wierzchu i wycinamy twardy środek. Wkładamy do garnka z wodą tak aby kapusta była cała przykryta i wrzucamy liście laurowe oraz łyżkę soli. W czasie gdy kapusta się gotuje my zajmujemy się przygotowaniem mięsa, pamiętając aby co chwilę zdejmować z kapusty jeden liść.
       Do dużej miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, ścieramy cebulę oraz marchewkę na tarce o dużych oczkach, dodajemy ryż ugotowany na sypko, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy aż składniki się połączą w zwartą masę. 
       Kiedy kapusta jest już cała ugotowana możemy zacząć zwijać gołąbki. Z liścia ścinamy twardą część, kładziemy czubatą łyżkę mięsa i zawijamy. Najpierw boczne części zakładamy do środka alby powstał prosty pasek, następnie zwijamy go w rulonik. Gołąbki układamy ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zabieramy się do przygotowania sosu.
       Z wody, w której gotowała się kapusta, odlewamy ok 1 litra i zagotowujemy dodając przecier pomidorowy, paprykę i doprawiamy do smaku, pamiętając że woda była już słona. Jeśli ktoś lubi można zagęścić sos łyżką mąki rozmieszanej w 0,5 szklanki zimnej wody.
Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki w wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę. Jeśli nie chcemy aby zarumieniły się zbyt mocno wystarczy przykryć pokrywką albo folią aluminiową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.