Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru
- 1 małe jajko
- 1/3 szklanki śmietanki (10-18%)
- 1 mały jogurt naturalny
- 6-8 okrągłych biszkoptów
- 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i cały czas energicznie mieszając wsypujemy kaszę mannę oraz rozbełtane jajko. Gdy składniki połączą się ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minutach dodajemy zimną śmietankę i mieszamy aż powstanie aksamitna masa.
Biszkopty namaczamy w soku brzoskwiniowym. Brzoskwinię trzemy na tarce (można zostawić trochę do dekoracji). Przygotowujemy dwie średnie salaterki. Na dno układamy połowę namoczonych biszkoptów. Następnie wykładamy połowę masy z kaszą, jogurt i brzoskwinie. Wszystko powtarzamy wykładając drugą połowę wszystkich składników, tak aby jogurt z owocami był na wierzchu. Możemy schłodzić w lodówce, albo wcinać od razu.
Deser nadaje się również dla starszych niemowląt i małych dzieci, które jedzą już produkty glutenowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.