środa, 5 września 2012

AKSAMITNY DESER Z KASZĄ MANNĄ

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 małe jajko
  • 1/3 szklanki śmietanki (10-18%)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 6-8 okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka

Przygotowanie:

       Mleko wlewamy do garnka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i cały czas energicznie mieszając wsypujemy kaszę mannę oraz rozbełtane jajko. Gdy składniki połączą się ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minutach dodajemy zimną śmietankę i mieszamy aż powstanie aksamitna masa.
       Biszkopty namaczamy w soku brzoskwiniowym. Brzoskwinię trzemy na tarce (można zostawić trochę do dekoracji). Przygotowujemy dwie średnie salaterki. 
       Na dno układamy połowę namoczonych biszkoptów. Następnie wykładamy połowę masy z kaszą, jogurt i brzoskwinie. Wszystko powtarzamy wykładając drugą połowę wszystkich składników, tak aby jogurt z owocami był na wierzchu. Możemy schłodzić w lodówce, albo wcinać od razu. 
       Deser nadaje się również dla starszych niemowląt i małych dzieci, które jedzą już produkty glutenowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.