Zupa z marchwi wcale nie musi być mdła. Jest tyle świetnych i aromatycznych przypraw, które komponują się z słodyczą marchwi, że staje się nadzwyczaj wyjątkowa.
Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 duży ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy
- sól
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w duże kostki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy krótko na dużym ogniu, aż się lekko zrumienią. Wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i zalewamy wodą (może być też rosół drobiowy), tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy przez ok 20 min na wolnym ogniu.Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy przecier i przyprawy. Wyjmujemy listek laurowy i mielimy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku i ewentualnie dodajemy wody jeśli jest zbyt gęste.
Podajemy z odrobiną śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.