sobota, 15 września 2012

KREM Z MARCHWI

      Kiedyś myślałam, że zupy kremy są tylko dla niemowląt. Teraz mam dziecko i wiem, że niemowlęta powinny jeść jednak zupki z małymi grudkami, aby stymulować proces żucia. A zupy kremy są też idealne dla dorosłych. Sama zrobiłam i się przekonałam. 
      Zupa z marchwi wcale nie musi być mdła. Jest tyle świetnych i aromatycznych przypraw, które komponują się z słodyczą marchwi, że staje się nadzwyczaj wyjątkowa. 

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • sól

Przygotowanie:

       Warzywa obieramy, kroimy w duże kostki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy krótko na dużym ogniu, aż się lekko zrumienią. Wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i zalewamy wodą (może być też rosół drobiowy), tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy przez ok 20 min na wolnym ogniu. 
      Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy przecier i przyprawy. Wyjmujemy listek laurowy i mielimy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku i ewentualnie dodajemy wody jeśli jest zbyt gęste. 
      Podajemy z odrobiną śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.