niedziela, 9 września 2012

PIEROGI Z TWAROGIEM

      Wczoraj z ziemniakami, dzisiaj z twarogiem. Pewnie niejedna osoba zrobiłaby z tego ruskie. My mamy na słodko i żeby słodycz była jeszcze większa, mamy też z rodzynkami. Prawie jak małe kawałki sernika schowane w pierogach i jakby tego było mało, śmietaną doprawione. A co tam!

Składniki na ciasto: 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek

 Przygotowanie:

       Twaróg zmielić ( lub kupić już zmielony ). Rodzynki namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Po kilku minutach zlać wodę i wrzucić do zmielonego twarogu wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać, jeśli wydaje nam się, że masa jest zbyt gęsta, można dodać trochę mleka lub śmietanki.
      Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz żółtko. Mikserem (spiralne końcówki) wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę, do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm. Wycinamy krążki szklanką i lepimy pierogi lub używamy sprytnej maszynki do pierogów. 
      Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.