SCHAB PO CYGAŃSKU
Znudziły Wam się już kotlety schabowe w panierce? Mi już dawno się znudziły i dlatego długo nie przyrządzałam schabu. Jednak w mojej zamrażarce od pewnego czasu tkwił jeden kawałek i musiałam znaleźć dla niego coś ciekawego. Jak zwykle pomocna okazała się nasza niezastąpiona wyszukiwarka Google, która podsunęła mi przepis z bloga Poezja Smaku. Schab uzyskał nowe oblicze, a my zjedliśmy pyszny obiad.
Oryginalny przepis tutaj (u mnie nieco przeinaczony).
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 6 łyżek majonezu
- 20 dag sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy w cienkie plastry (ok 5 mm) i posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę w paseczki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę marchewki, papryki i cebuli, posypujemy delikatnie solą i słodką papryką w proszku oraz ziołami. Na warzywach kładziemy plastry mięsa, smarujemy 3 łyżkami majonezu i posypujemy połową tartego sera. Wszystko powtarzamy, tak aby na górze był majonez i ser. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni. Pieczemy ok 2 godziny.
Wychodzi za każdym razem pyszny. Bardzo dobry przepis. Polecam.
OdpowiedzUsuńCzy na 10 na 10 osób taka ilość składników też będzie ok ? :)
OdpowiedzUsuńZależy jak bardzo głodne będą te osoby. Myślę jednak, że to trochę za mało. Jeśli miałabym częstować moją rodzinę to zrobiłabym podwójną porcję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń