wtorek, 16 października 2012

SCHAB PO CYGAŃSKU

      Znudziły Wam się już kotlety schabowe w panierce? Mi już dawno się znudziły  i dlatego długo nie przyrządzałam schabu. Jednak w mojej zamrażarce od pewnego czasu tkwił jeden kawałek i musiałam znaleźć dla niego coś ciekawego. Jak zwykle pomocna okazała się nasza niezastąpiona wyszukiwarka Google, która podsunęła mi przepis z bloga Poezja Smaku.  Schab uzyskał nowe oblicze, a my zjedliśmy pyszny obiad. 
      Oryginalny przepis tutaj  (u mnie nieco przeinaczony).

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżek majonezu
  • 20 dag sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

     Schab kroimy w cienkie plastry (ok 5 mm) i posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę w paseczki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę marchewki, papryki i cebuli, posypujemy delikatnie solą i słodką papryką w proszku oraz ziołami. Na warzywach kładziemy plastry mięsa, smarujemy 3 łyżkami majonezu i posypujemy połową tartego sera. Wszystko powtarzamy, tak aby na górze był majonez i ser. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni. Pieczemy ok 2 godziny.







3 komentarze:

  1. Wychodzi za każdym razem pyszny. Bardzo dobry przepis. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na 10 na 10 osób taka ilość składników też będzie ok ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zależy jak bardzo głodne będą te osoby. Myślę jednak, że to trochę za mało. Jeśli miałabym częstować moją rodzinę to zrobiłabym podwójną porcję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do komentowania.