poniedziałek, 22 października 2012

CIASTECZKA ORZECHOWE z budyniem kajmakowym

      Pewnym trafem w moim domu znalazła się pełna torba orzechów włoskich, więc odruchowo zaczęłam myśleć jak by je ciekawie wykorzystać. W zamian za pomoc męża przy łupaniu orzechów, musiałam zrobić coś wg jego pomysłu. Ja upiekłam małe muffiny ( przepis na ciasto znalazłam tutaj), a on zobowiązał się zrobić masę do przełożenia. Starannie odmierzył składniki, obliczył stężenie cukru (używając jego gęstości objętościowej). Warzył, mieszał, mieszał i ugotował. Tak właśnie powstał pyszny budyń kajmakowy. Idealnie komponował się z goryczą orzechów i osładzał całość kompozycji.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na budyń:

  • 2,5 szklanki pełnego mleka
  • 9 łyżek cukru
  • 1  płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

      W głębokim naczyniu połączyć jajka, mleko i lekko przestudzone stopione masło. Wsypać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie dość zwarte ciasto. Na koniec wrzucić delikatnie rozdrobnione orzechy. 
      Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości blaszki (ok 1 łyżka). Piec 20 minut w 200 stopniach. 
      Do rondla wlać 1,5 szklanki mleka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z pozostałym mlekiem i powoli wlewać do masy, cały czas energicznie mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. 
      Upieczone i przestudzone muffinkowe ciasteczka przekrawamy na pół i przekładamy przygotowanym wcześniej jeszcze ciepłym budyniem. 
      Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.