Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżek brązowego cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki na budyń:
- 2,5 szklanki pełnego mleka
- 9 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
W głębokim naczyniu połączyć jajka, mleko i lekko przestudzone stopione masło. Wsypać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie dość zwarte ciasto. Na koniec wrzucić delikatnie rozdrobnione orzechy.Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości blaszki (ok 1 łyżka). Piec 20 minut w 200 stopniach.
Do rondla wlać 1,5 szklanki mleka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z pozostałym mlekiem i powoli wlewać do masy, cały czas energicznie mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.
Upieczone i przestudzone muffinkowe ciasteczka przekrawamy na pół i przekładamy przygotowanym wcześniej jeszcze ciepłym budyniem.
Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.