piątek, 26 kwietnia 2013

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

      Jest wiosna i coraz częściej możemy spotkać w sklepach truskawki. Polecam więc przepis na pyszne i cudownie pachnące muffiny z truskawkami. Dietetyczne bo na jogurcie i bardzo wilgotne, pomimo tak gęstego ciasta. Sycą i cieszą. 
      Przepis znaleziony na blogu Pozlepiane i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

      Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wrzucamy składniki suche i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy, wcześniej wymieszane, składniki mokre. Mieszamy do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. 
     Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Mniej więcej po jednej łyżce na każdą babeczkę. Powinno wyjść ok. 16 sztuk.
     Truskawki myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wcześniej wyłożonym cieście.
     Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. 




1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie. mniam! widzę jakieś dodatkowe mleczko i cukier puder :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do komentowania.