Składniki:
- 3 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka kandyzowanego imbiru
- kilka goździków
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe cząstki. Wszystkie składniki wrzucamy do większego garnka i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Z cytryny wyciskamy sok, a skórkę trzemy na tarce.Ilość składników jest podana raczej na oko i nie należy się nią zbytnio sugerować. Każdy rodzaj jabłek jest inny i potrzebuje innej ilości cukru czy wody. Zatem często mieszamy, obserwujemy i smakujemy.
Gotową konfiturę jeszcze gorącą przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.