środa, 24 października 2012

KONFITURA Z JABŁEK

      Jesień w pełni, ostatnie owoce dojrzewają, więc kolejny raz mamy jabłkowy przepis. Tym razem smak jabłek możemy zachować na później. Wystarczy tylko kilka słoików i trochę cierpliwości przy obieraniu.. ale efekt wspaniale to wynagradza. 

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka kandyzowanego imbiru
  • kilka goździków

Przygotowanie:

      Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe cząstki. Wszystkie składniki wrzucamy do większego garnka i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Z cytryny wyciskamy sok, a skórkę trzemy na tarce. 
      Ilość składników jest podana raczej na oko i nie należy się nią zbytnio sugerować. Każdy rodzaj jabłek jest inny i potrzebuje innej ilości cukru czy wody. Zatem często mieszamy, obserwujemy i smakujemy. 
      Gotową konfiturę jeszcze gorącą przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy.  






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.