Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2,5 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki dowolnych dodatków (bakalie, czekolada)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mało ukręcamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Gdy wszystkie składniki się połączą wrzucamy ulubione dodatki. Ja podzieliłam ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kokos i mleczną czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki, do drugiej pokrojone orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki.Przygotowane ciasto powinno dać uformować się w zwartą kulę (tak jak ciasto kruche). Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub włożyć na pół godziny do lodówki.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Należy układać ciastka w dość dużych odstępach, bo ciasto podczas pieczenie rozlewa się. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.