piątek, 2 listopada 2012

PIEGUSKI

      Pyszne kruche ciasteczka nadziane ulubionymi dodatkami. Teraz już nie musisz kupować ich w sklepie. Wystarczy w kilka minut przygotować ciasto, upiec, schować do pojemnika i podjadać jak tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Idealne ze szklanką zimnego mleka.

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki dowolnych dodatków (bakalie, czekolada)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

      Mało ukręcamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Gdy wszystkie składniki się połączą wrzucamy ulubione dodatki. Ja podzieliłam ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kokos i mleczną czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki, do drugiej pokrojone orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki. 
      Przygotowane ciasto powinno dać uformować się w zwartą kulę (tak jak ciasto kruche). Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub włożyć na pół godziny do lodówki. 
      Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy  i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Należy układać ciastka w dość dużych odstępach, bo ciasto podczas pieczenie rozlewa się. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.