niedziela, 11 listopada 2012

KOPYTKA

      Dziś banalnie prosty i tani przepis na domowe kopytka. Idealny ratunek dla ziemniaków z wczorajszego obiadu. Nieco urozmaicony o dodatkowe warzywa i mąkę kukurydzianą. Miało być tak na próbę, ale stwierdzam że zostanie raczej na stałe. Zdecydowanie lepszy smak, a przy okazji i kolor. 
      Możesz zrobić większą ilość, bo świetnie smakują odsmażone następnego dnia. Nie zawsze jednak coś zostaje..

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • ok 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie:

      Warzywa obrać, ugotować i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką. Dodać szczyptę soli, jajko oraz mąkę (na początek tylko część, a potem w miarę wyrabiania dodać resztę wg potrzeby). Szybko wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie kleić się do rąk. Jeśli będziemy je zbyt długo wyrabiać, ogrzeje się od rąk i ciągle będzie wydawało się rzadkie. 
      Z ciasta rolować wałeczki, delikatnie spłaszczyć i ciąć nożem na 1 cm paseczki. Gotować w osolonej wodzie, 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię, delikatnie mieszając od czasu do czasu. 
      Podawać z ulubionym sosem lub smażoną cebulką. Dla wielbicieli słodyczy sprawdzą się także z cukrem lub sosem owocowym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.