Możesz zrobić większą ilość, bo świetnie smakują odsmażone następnego dnia. Nie zawsze jednak coś zostaje..
Składniki:
- 4-6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- ok 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
Przygotowanie:
Warzywa obrać, ugotować i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką. Dodać szczyptę soli, jajko oraz mąkę (na początek tylko część, a potem w miarę wyrabiania dodać resztę wg potrzeby). Szybko wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie kleić się do rąk. Jeśli będziemy je zbyt długo wyrabiać, ogrzeje się od rąk i ciągle będzie wydawało się rzadkie.Z ciasta rolować wałeczki, delikatnie spłaszczyć i ciąć nożem na 1 cm paseczki. Gotować w osolonej wodzie, 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
Podawać z ulubionym sosem lub smażoną cebulką. Dla wielbicieli słodyczy sprawdzą się także z cukrem lub sosem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.