Mięso kacze jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych i obniża zawartość złego cholesterolu we krwi.
Jako, że u nas kaczkę jada się równie rzadko, postanowiłam to zmienić. Przyznaję, że po wielu miesiącach jedzenia kurczaków, smakowała niezwykle wykwintnie.
Składniki:
- 1 kaczka
- 4 twarde jabłka
- 1 puszka ananasów
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Kaczkę rozmrozić w lodówce (najlepiej przez noc). Obficie posolić i posypać majerankiem (także w środku) i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Do wnętrza kaczki wkładamy 1 jabłko pokrojone na ćwiartki. Pieczemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym ok 2 -2,5 godziny (zależy od wielkości ptaka) w 200 stopniach.
W trakcie pieczenia kilka razy polewamy sokiem z ananasów, a na godzinę przed końcem, obok kaczki układamy ćwiartki pozostałych jabłek i plastry ananasa.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.