środa, 14 listopada 2012

KACZKA Z JABŁKAMI I ANANASAMI

      Ostatnio dowiedziałam się, że Polska jest największym importerem kaczek i gęsi do krajów Unii Europejskiej. Jednak na polskich stołach bywa niezmiernie rzadko, praktycznie od święta i uważana jest jako drób mniej znany. 
      Mięso kacze jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych i obniża zawartość złego cholesterolu we krwi.
      Jako, że u nas kaczkę jada się równie rzadko, postanowiłam to zmienić. Przyznaję, że po wielu miesiącach jedzenia kurczaków, smakowała niezwykle wykwintnie.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 4 twarde jabłka
  • 1 puszka ananasów
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie:

      Kaczkę rozmrozić w lodówce (najlepiej przez noc). Obficie posolić i posypać majerankiem (także w środku) i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Do wnętrza kaczki wkładamy 1 jabłko pokrojone na ćwiartki. Pieczemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym ok 2 -2,5 godziny (zależy od wielkości ptaka) w 200 stopniach. 
      W trakcie pieczenia kilka razy polewamy sokiem z ananasów, a na godzinę przed końcem, obok kaczki układamy ćwiartki pozostałych jabłek i plastry ananasa.
      Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.