Składniki:
- 4 większe ziemniaki
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Do podania:
- śmietana lub jogurt naturalny
- brązowy cukier
- sos gulaszowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce lub w szatkownicy (oczka wedle własnego upodobania). Potarte ziemniaki mieszamy z jogurtem, dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Powinna powstać zwarta masa, mniej więcej konsystencji ciasta naleśnikowego.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy szczyptę soli ( można dodać też trochę cukru),
do drugiej poszatkowaną cebulę oraz czosnek i sól do smaku.
Pierwszą cześć ciasta (słodką) smażymy w postaci małych placków na złoty kolor, drugą (słoną) w postaci jednego dużego placka.
Małe placki podajemy ze śmietaną i cukrem, duży z sosem mięsnym.
U mnie słodkie placki należały do żony, a słony do męża.
Przeglądnęłam wszystkie Twoje przepisy. Są inspirujące i wyjątkowo apetycznie się prezentują, z pewnością wypróbuję nie jeden. Szkoda, że posty tak rzadko się pojawiają. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń