Składniki:
- 2 kg mięsistych pomidorów ( np. lima )
- 300 ml oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- dowolne zioła ( np. bazylia, rozmaryn )
- sól
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na połówki, wyciąć twarde elementy a gniazda nasienne wydrążyć łyżką. Tak przygotowane pomidory poukładać ciasno na blaszce lub kratce i posolić. Suszyć w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku ustawionym na 50-90 stopni.
Gdy pomidory lekko zmienią kolor, zmniejszą objętość, staną się pomarszczone i miękkie włożyć do wyparzonego słoika.
Olej podgrzać na patelni lub w garnku wraz z ziołami i czosnkiem do momentu aż zacznie delikatnie skwierczeć i zalać przygotowane wcześniej pomidory. Szczelnie zamknąć a po osiągnięciu temperatury pokojowe wstawić do lodówki. Następnego dnia można już się delektować tym cudownym smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.