piątek, 31 sierpnia 2012

SUSZONE POMIDORY

Składniki:

  • 2 kg mięsistych pomidorów ( np. lima )
  • 300 ml oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku 
  • dowolne zioła ( np. bazylia, rozmaryn )
  • sól

Przygotowanie:

         Pomidory pokroić na połówki, wyciąć twarde elementy a gniazda nasienne wydrążyć łyżką. Tak przygotowane pomidory poukładać ciasno na blaszce lub kratce i posolić. Suszyć w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku ustawionym na 50-90 stopni.  
       Gdy pomidory lekko zmienią kolor, zmniejszą objętość, staną się pomarszczone i miękkie włożyć do wyparzonego słoika. 
        Olej podgrzać na patelni lub w garnku wraz z ziołami i czosnkiem do momentu aż zacznie delikatnie skwierczeć i zalać przygotowane wcześniej pomidory.  Szczelnie zamknąć a po osiągnięciu temperatury pokojowe wstawić do lodówki. Następnego dnia można już się delektować tym cudownym smakiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.