wtorek, 15 stycznia 2013

KURCZAK CURRY

      Idealne danie dla miłośników orientalnej kuchni, chociaż moja wersja jest dość uproszczona i nieco okrojona z kilku składników. Mimo to ma intensywny smak i piękny słoneczny kolor, idealny pomysł na szybki obiad lub kolację dla gości. Polecam z ryżem, ale z zdarza mi się jeść także z innymi dodatkami i smakuje równie dobrze. 

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

      Kurczaka kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. 
      Zawartość patelni wrzucamy do garnka dodajemy trochę wody oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną (pamiętając aby ogrzać ją odrobiną gorącego sosu, aby się nie warzyła). Na koniec wkrapiamy sok z limonki i doprawiamy solą do smaku. 
      Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, ulubioną sałatą i plasterkiem limonki.



2 komentarze:

Serdecznie zapraszam do komentowania.