czwartek, 7 lutego 2013

PĄCZKI

      Nadszedł w końcu Tłusty Czwartek i czas na pączkowe szaleństwo. Tego dnia nie można mieć wyrzutów z powodu zjedzenia zbyt dużej ilości, bo na jednym na pewno się nie skończy. 
 

Składniki:

  • 750 g maki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 70 g drożdży
  • 420 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do polukrowania lub posypania
  • dżem, konfitura, czekolada, budyń lub co kto lubi 

Przygotowanie:

      Zrobić rozczyn z drożdży, połowy objętości cukru i mleka, dodając tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
      Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, pozostałe mleko, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
      Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na posypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką lub kieliszkiem do wina (ok. 7 cm) wykrawać krążki i pozostawić do wyrośnięcia (można przykryć bawełnianą ściereczką). 
      Smażymy gdy podwoją swoją objętość (nie mogą być zbytnio przerośnięte), na tłuszczu nagrzanym do ok. 175 stopni, z obu stron do momentu zarumienienia. 
Jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą, czekoladą lub budyniem za pomocą rękawa cukierniczego lub ogromnej strzykawki i od razu lukrujemy. 
      Lukier uzyskamy ucierając szklankę cukru pudru z kilkoma łyżkami wrzątku i dowolnego aromatu lub soku z cytryny/pomarańczy. 
     Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.  







2 komentarze:

  1. Ale smakowite! Ciepłe domowe pączki - marzenie! Może za rok się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie i przepis jest łatwy!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do komentowania.