Składniki:
- 170 ml białek (4 duże jajka)
- 250 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka białego octu winnego (można pominąć)
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 smietan-fix (można pominąć)
- dowolne świeże owoce
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca i sztywna masa. Wlewamy ocet i wsypujemy mąkę ziemniaczaną (cały czas ubijając). Masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując okrąg o średnicy ok 20-22 cm. Dla ułatwienia sprawy można narysować sobie odpowiedni okrąg długopisem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni i pieczemy 30 minut, następnie redukujemy temperaturę do 90-100 stopni i pieczemy jeszcze 3 godziny, aby beza dobrze się wysuszyła. Studzimy w piekarniku.
Zimną bezę (należy najpierw delikatnie oderwać papier) przystrajamy bitą śmietaną i owocami według własnego uznania. Całość można polać dowolnym sosem lub czekoladą.
Deser nadaje się od razu do spożycia i nawet nie jest tak bardzo słodki jakby się wydawało.
No ładnie. Piekna wiosenna pychotka :)
OdpowiedzUsuń