W oczekiwaniu letnie czasy polecam lekki i pyszny deserek dla całej rodziny. Szybko się robi i co najważniejsze nie zawiera surowych jajek ,więc można podawać już roczniakom.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30-36% (ew. śnieżka)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 kg truskawek
- ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
- 150 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem (bez cukru jeśli używamy śnieżki). Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia się obu składników.Umyte i osuszone truskawki kroimy na plasterki (można zostawić kilka do dekoracji). Na dnie pucharków układamy kolejno: biszkopty maczane w soku, masa, truskawki, masa, biszkopty, masa, truskawki, masa...Dekorujemy truskawką i biszkopcikiem.
Ostatnio jadłam taki u siostry, pysznie! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)