sobota, 2 marca 2013

TRUSKAWKOWE TIRAMISU

      W sklepach coraz częściej można spotkać truskawki, a za oknami od kilku dni świeci słońce - czy to już wiosna? Miejmy nadzieję, że śnieg zobaczymy dopiero w następnym sezonie. 
      W oczekiwaniu letnie czasy polecam lekki i pyszny deserek dla całej rodziny. Szybko się robi i co najważniejsze nie zawiera surowych jajek ,więc można podawać już roczniakom.  

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36% (ew. śnieżka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kg truskawek
  • ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 150 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

      Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem (bez cukru jeśli używamy śnieżki). Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia się obu składników. 
      Umyte i osuszone truskawki kroimy na plasterki (można zostawić kilka do dekoracji). Na dnie pucharków układamy kolejno: biszkopty maczane w soku, masa, truskawki, masa, biszkopty, masa, truskawki, masa...Dekorujemy truskawką i biszkopcikiem.




1 komentarz:

Serdecznie zapraszam do komentowania.