Składniki:
- 500 g twarogu (mielonego)
- 600 g mąki
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli zbytnio się klei, można dosypać jeszcze mąki. Powinno być dość miękkie w dotyku.Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 7 mm. Szklanką wycinamy kółeczka, następnie za pomocą kieliszka wykrawamy dziurki.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor (w temp. ok 185 stopni Celsjusza). Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Piękne masz te oponki :) aż slinka leci, muszę też sobie zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :) Udanych wypieków !
Usuń