niedziela, 10 marca 2013

OPONKI SEROWE

      W zimową pogodę na osłodę do kawy lub herbaty polecam oponki z dodatkiem białego sera. Ciasto szybko się wyrabia, nie trzeba czekać aż wyrośnie, kilka minut na rozgrzanym tłuszczu i gotowe. Najlepsze ciepłe!

Składniki:

  • 500 g twarogu (mielonego)
  • 600 g mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

      Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli zbytnio się klei, można dosypać jeszcze mąki. Powinno być dość miękkie w dotyku. 
      Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 7 mm. Szklanką wycinamy kółeczka, następnie za pomocą kieliszka wykrawamy dziurki. 
      Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor (w temp. ok 185 stopni Celsjusza). Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.



2 komentarze:

  1. Piękne masz te oponki :) aż slinka leci, muszę też sobie zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do komentowania.