Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- ser feta
- ser żółty
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Po kilku minutach przelewamy zimną wodą (zachowa ładny zielony kolor) i odstawiamy. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.W kubku mieszamy jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Możemy dodać też ulubione zioła.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Boki każdego prostokąta zakładamy do środka na gr. ok 0,5 cm. Środek każdego z nich smarujemy sosem jogurtowym, posypujemy tartym żółtym serem, na to układamy brokuła i pomidora. Całość wieńczymy pokruszonym serem feta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-250 stopni przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.