Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 350 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
Wierzch:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
- 50 g siekanych orzechów nerkowca
Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej masy. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie ubijaczką lub szpatułką. Ciasto przelewamy na blaszkę o wym 20x25 cm wyłożoną papierem śniadaniowym. Pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry dnem, zdejmujemy blaszkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt kroimy na dwie części. Górną część wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jak galaretkę). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewamy letnią żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładamy na wczesniej przygotowany biszkopt i przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę tak aby masa śmietanowa dobrze zesztywniała.
Na koniec smarujemy całość masą krówką i posypujemy dowolnymi orzeszkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.